Reanimeren in 6 stappen

reanimeren in 6 stappen

Wat moet je doen als iemand een hartstilstand krijgt op de werkvloer? Tijdens de trainingen van G4S leer je precies wat je moet doen, zoals onder andere de zes stappen die je moet ondernemen als je iemand wilt gaan reanimeren. Wat moet je doen? Een goede training zorg ervoor dat je precies weet wat je moet doen in het geval van een hartstilstand. Hier vind je informatie over reanimeren in 6 stappen:

Stap 1: Benader het slachtoffer

reanimeren in 6 stappen

De eerste stap is het benaderen van het slachtoffer en het controleren van het bewustzijn. Bekijk dan ook hoever het gevaar geweken is; schud vervolgens aan de schouders van het slachtoffer en spreek het slachtoffer aan.

Stap 2: Geen reactie? Bel 112

Als het slachtoffer niet reageert is het van groot belang dat je gelijk 112 belt. De hulpdiensten komen er dan zo snel mogelijk aan. In de tussentijd kun je de dichtstbijzijnde AED halen of deze laten halen door omstanders. Zet 112 op speaker en volg de instructies van de meldkamer.

Stap 3: Ademhaling controleren

reanimeren in 6 stappen

De volgende stap is het controleren van de ademhaling van het slachtoffer. Observeer, beluister en voel de borst minimaal 10 seconden. Komt de borstkas niet omhoog of hoor je geen ademhalingsgeluiden? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de AED gebruikt.

Stap 4: Doe 30 borstcompressies

Zorg ervoor dat het slachtoffer op de rug ligt op een harde ondergrond. Plaats de hiel van een hand midden op de borstkas van het slachtoffer. Plaats de andere  hand bovenop de eerste hand en drukt het borstbeen 30 keer in. Houdt de armen gestrekt en loodrecht op het borstbeen.

Stap 5: Beadem twee keer

Beadem het slachtoffer twee keer nadat je de 30 borstcompressies hebt gedaan. Plaats een hand op het voorhoofd van het slachtoffer en kantel  het hoofd achterover. Lift de kin omhoog met je andere hand en knijp de neus van het slachtoffer dicht met je duim en wijsvinger. Blaas 1 seconde rustig in de mond van het slachtoffer. 

Stap 6: Gebruik de AED

Verwijder de bovenkleding van het slachtoffer en plaats de elektroden op het bovenlijf. Bij de AED zit een instructie van waar je ze moet plakken. Volg de opdrachten op de AED en druk als laatste de schokknop in. Ga na de schok  door met de borstcompressies.