Credit beheer: zelf doen of uitbesteden?

Credit beheer

Bij veel ondernemingen is credit beheer, onderdeel van het debiteurenbeheer, niet het meest populaire deel van de bedrijfsvoering. Er wordt minder aandacht aan besteed dan eigenlijk zou moeten, met als gevolg dat de cashflow minder gezond is. Uiteindelijk leidt dat tot minder goede bedrijfsprestaties. Het is wel begrijpelijk dat credit beheer niet met het grootste enthousiasme wordt gedaan. Want het kan ertoe leiden dat er vervelende gesprekken met klanten moeten worden gevoerd. Er is angst dat dit ten koste kan gaan van de onderlinge relatie. Om dat te voorkomen kan credit beheer worden uitbesteed.

Goed debiteurenbeheer betaalt zich uit

Door het debiteurenbeheer uit te besteden aan CBMK haal je zekerheid in huis. De professionals van CBMK werken in eerste instantie aan het structureel goed opzetten van het credit beheer en de debiteurenadministratie. Als er debiteuren zijn die hun betalingen niet tijdig doen, wordt met hen contact opgenomen om daar verbetering in aan te brengen. Bij degenen die hardnekkig te laat blijven betalen wordt strikt gemonitord, zodat incasso’s zonder vertraging in gang kunnen worden gezet. Uiteindelijk leidt dat tot een efficiënt credit beheer en betere bedrijfsresultaten. Na verloop van tijd zal ook de relatie met de klanten verbeteren.

Credit beheer

Hoe kan credit beheer het beste worden geregeld?

Elk bedrijf kan het beste zelf bepalen of het credit beheer en de debiteurenadministratie moet worden uitbesteed, maar CBMK kan altijd ondersteuning bieden. Een bedrijf dat de debiteurenadministratie zelf wil doen bespaart op kosten, maar moet daar wel tijd in willen investeren. Direct contact met de klanten kan een voordeel zijn, maar ook voor ongemakkelijke situaties zorgen. Wie de debiteurenadministratie zelf wil doen, moet zelf de betaalafspraken maken, het betaalgedrag monitoren en herinneringen versturen. Uitbesteden van het credit beheer levert dus minder stress op, maar heeft wel een prijskaartje.